به گزارش پایگاه خبری بانگ سروش به نقل از دویچه وله، رئیس جمهوری آمریکا همزمان با یکصد و ششمین سالگرد بزرگداشت قربانیان قتلعام و تبعید ارامنه در امپراتوری عثمانی این واقعه را به عنوان “نسلکشی” به رسمیت شناخت.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به وعده انتخاباتی خود عمل کرد و روز شنبه ۴ اردیبهشت (۲۴ آوریل) در یکصد و ششمین سالگرد بزرگداشت قربانیان قتلعام و تبعید ارامنه در امپراتوری عثمانی، این واقعه را به عنوان “نسلکشی” به رسمیت شناخت.
او اولین رئیس جمهوری آمریکا است که کشتار ارامنه در زمان امپراتوری عثمانی را رسما “نسلکشی” قلمداد کرده است.
ترکیه نسبت به این اقدام هشدار داده بود. مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه در گفتوگو با شبکه “هابرتورک” (خبرترک) گفته بود “اگر آمریکا بدنبال بدتر ساختن روابط است، تصمیمگیری در این مورد به عهده آنها است”.
مورخین تعداد قربانیان کشتار ارامنه را که از روز ۲۴ آوریل سال ۱۹۱۵ میلادی آغاز شد تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر تخمین زدهاند.
با پایان امپراتوری عثمانی، دولت جدید در ترکیه این رقم را بین ۳۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار نفر دانست و ابراز تاسف کرد ولی در عین حال “نسلکشی” را بهشدت رد کرد. ترکیه معتقد است در جنگ داخلی دو طرف صدها هزار نفر کشته دادهاند.
سنای آمریکا در سال ۲۰۱۹ در اقدامی تاریخی و با تصویب یک قطعنامه غیر الزامآور قتلعام ارامنه را به عنوان نسلکشی به رسمیت شناخت که خشم دولت ترکیه را برانگیخت.
فرانسه در سال ۲۰۰۱ و آلمان در سال ۲۰۱۶ نیز قتلعام ارامنه را به عنوان “نسلکشی” به رسمیت شناختهاند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا پیش از “نسلکشی” خواندن کشتار ارامنه، شامگاه جمعه با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه تلفنی گفتوگو کرد.
کاخ سفید در اطلاعیهای اعلام کرد که جو بایدن خواستار “رابطهای سازنده” بین آمریکا و ترکیه شده است. او همچنین بر “رویکردی موثر برای حل اختلافات بین دو کشور” تاکید کرده است.
بر اساس این گزارش بایدن و اردوغان قرار گذاشتهاند در حاشیه اجلاس ناتو که در روز ۱۴ ژوئن برگزار میشود ملاقات و تبادل نظر کنند.
برخی کشورها در سالهای گذشته، ادعا کردند که امپراتوری عثمانی در جنگ اول جهانی مرتکب کشتار ارامنه شده و از آن به عنوان نسلکشی یاد کردهاند. این در حالی است که ترکیه قویا هرگونه ادعای نسلکشی ارامنه را رد کرده و به رسمیت شناختن این موضوع را خصمانه دانسته است.
ترکیه که یکی از متحدان اصلی آمریکا در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به شمار میآید، بارها به واشنگتن درباره برسمیت شناختن نسل کشی ارامنه هشدار داده و اعلام کرده که این حادثه بخشی از درگیریها در جریان جنگ جهانی اول بوده است.