آئین اختتامیه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر شامگاه سه‌شنبه ۲۲ بهمن‌ماه با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی، سینماگران و سینمادوستان در برج میلاد تهران برگزار شد که در نهایت فیلم «خورشید» مجید مجیدی عنوان بهترین فیلم را از آن خود کرد و دو فیلم «روز صفر» و «شنای پروانه» بیشترین سیمرغ را گرفتند.

اسامی برندگان «سودای سیمرغ» به شرح زیر است:

بهترین جلوه‌های ویژه بصری (CGI)؛ محمد برادران برای «خروج»

نرگس آبیار به نمایندگی از هیأت داوران برگزیده بخش بهترین جلوه‌های ویژه بصری را معرفی کرد. سیمرغ بلورین این بخش به محمد برادران برای فیلم سینمایی «خروج» اهدا شد.

جواد مطوری برای فیلم «آبادان یازده ۶۰»، جواد مطوری برای فیلم «خورشید»، امین پهلوان‌زاده و کامیار شفیع‌پور برای فیلم «درخت گردو» و رضا میثاقی و محسن خیرآبادی برای «روز صفر» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

بهترین جلوه‌های ویژه میدانی؛ محسن روزبهانی برای «روزصفر»

در بخش بهترین جلوه‌های ویژه میدانی با اعلام سعید راد از اعضای هیأت داوران، سیمرغ بلورین به محسن روزبهانی برای «روز صفر» اهدا شد. روزبهانی هم مانند سعید ملکان در سالن برگزاری آئین اختتامیه حضور نداشت.

محسن روزبهانی برای فیلم «آبادان یازده ۶۰»، آرش آقابیک برای فیلم «پوست»، ایمان کرمیان برای فیلم «خورشید»، ایمان کرمیان برای فیلم «درخت گردو» و آرش آقابیک برای فیلم «شنای پروانه» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

بهترین چهره‌پردازی؛ مهرداد میرکیانی برای «خروج»

در ادامه با اعلام رضا پورحسین از اعضای هیأت داوران بخش سودای سیمرغ، مهرداد میرکیانی برای فیلم «خروج» سیمرغ بلورین بهترین چهره‌پردازی را دریافت کرد.

محمدرضا قومی برای فیلم «خون شد»، شهرام خلج برای فیلم «درخت گردو»، ایمان امیدواری برای فیلم «سه‌کام حبس» و عظیم فراین برای فیلم «شنای پروانه» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

بهترین طراحی لباس؛ امیر ملک‌پور برای «روز صفر»

در ادامه امیر ملک‌پور برای «روز صفر» سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس را از آن خود کرد.

رسول علیزاده برای فیلم «پوست»، مارال جیرانی برای فیلم «خروج»، بهزاد جعفری طادی برای فیلم «درخت گردو»، شیده محمود زاده برای فیلم «سینماشهرقصه» و غزاله معتمد برای فیلم «شنای پروانه» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

بهترین طراحی صحنه؛ کیوان مقدم برای «خورشید»

در ادامه سیمرغ بهترین طراحی صحنه به کیوان مقدم برای «خورشید» تعلق گرفت.

پوریا اخوان برای فیلم «پوست»، محمدرضا شجاعی برای فیلم «درخت گردو»، سهیل دانش اشراقی برای فیلم «روز صفر» و آیدین ظریف برای فیلم «سینماشهرقصه» دیگر نامزدهای این بخش بوند.

بهترین صدا؛ مهدی صالح کرمانی صدابردار و آرش قاسمی صداگذار «شنای پروانه»

سیمرغ بهترین صدا در ادامه مراسم اختتامیه به مهدی صالح کرمانی صدابردار و آرش قاسمی صداگذار «شنای پروانه» تعلق گرفت.

قاسمی در این بخش گفت: از همکاران عزیزم و محمد کارت تشکر می‌کنم و این جایزه را بعد از بیست سال به همسرم تقدیم می‌کنم.

امیر شاهوردی و سیدعلیرضا علویان برای فیلم «پوست»، رشید دانشمند و امین شریفی برای فیلم «تومان»، امیر نوبخت و آرش قاسمی برای فیلم «خروج» و حسین بشاش و محمدرضا دلپاک برای فیلم «خورشید» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

صالح کرمانی در این بخش ضمن تشکر از کسب از این جایزه تنها به این جمله بسنده کرد: قدر یکدیگر را بدانیم.

بهترین موسیقی؛ بامداد افشار برای «پوست»

سیمرغ بهترین موسیقی متن به بامداد افشار برای فیلم «پوست» اهدا شد.

افشار در این بخش گفت: فکر می‌کنم این جایزه بیشتر جنبه تشویقی داشته است وقتی در این لیست نام افرادی مثل حسین علیزاده باشد فکر می‌کنم این جایزه و اینجا متعلق به ایشان است نه من. از عاشیق این اثر هم تشکر می‌کنم.

حسین علیزاده برای فیلم «آتابای»، رامین کوشا برای فیلم «خورشید»، حبیب خزایی‌فر برای فیلم «درخت گردو» و مسعود سخاوت‌دوست برای فیلم «شنای پروانه» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

بهترین تدوین؛ اسماعیل علیزاده برای «شنای پروانه»

در ادامه مراسم سیمرغ بلورین بهترین تدوین به اسماعیل علیزاده برای «شنای پروانه» رسید.

محمد نجاریان برای فیلم «پوست»، حسن حسن‌دوست برای فیلم «خورشید» محمد نجاریان برای فیلم «درخت گردو»، میثم مولایی برای فیلم «روز صفر» و سیاوش پورخلیلی برای فیلم «سینماشهرقصه» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

بهترین فیلمبرداری؛ مرتضی نجفی برای «تومان»

سیمرغ بهترین فیلمبرداری به مرتضی نجفی برای «تومان» رسید.

سامان لطفیان برای فیلم «آتابای»، مسعود امینی تیرانی برای فیلم «ابر بارانش گرفته»، هومن بهمنش برای فیلم «خورشید»، مسعود سلامی برای فیلم «سه‌کام حبس» و سامان لطفیان برای فیلم «شنای پروانه» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

لطفیان در این بخش گفت: از هیأت داوران که در این بخش تخصصی جوان‌گرایی کردند و از تیمم تشکر می‌کنم افتخار می‌کنم به اسامی که در کنار من بودند چراکه آنها استاد هستند از مرتضی فرشباف که به من اعتماد کرد تشکر می‌کنم ای کاش پدرم چند ماه بیشتر زنده بود و این لحظه را می‌دید. این جایزه را به همسرم تقدیم می‌کنم

بهترین بازیگر مکمل زن؛ طناز طباطبایی برای «شنای پروانه»

سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن به طناز طباطبایی برای «شنای پروانه» اهدا شد.

لیلا زارع برای فیلم «خون شد»، مینو شریفی‌پور برای فیلم «درخت گردو»، سمیرا حسن‌پور برای فیلم «سه‌کام حبس»، باران کوثری برای فیلم «عامه‌پسند» و ستاره پسیانی برای فیلم «من می‌ترسم» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

طباطبایی در این بخش بیان کرد: خدارا شکر. آقای رسول صدرعاملی سال ۸۳ من با فیلم شما به سینما ورود کردم و امروز سیمرغم را برای تهیه کنندگی فیلم شما می‌گیرم جای جواد عزتی خالی است برای او آرزوی بهترین اتفاقات را می‌کنم. از محمد کارت بی‌نهایت سپاسگزارم این سیمرغ ماحصل یک گروه درجه یک است که همه عین خواهر و برادر پشت هم ایستادند تا فیلم شکل بگیرد به فیلمم افتخار می‌کنم ما مثل یک حلقه به هم وصل بودیم این حاصل تلاش جمعی است.

وی افزود: از فیلم دیگرم خورشید تشکر می‌کنم از آقای مجیدی آموختم کودکان این فیلم قلب من بودند از مردمم تشکر می‌کنم چراکه هر بار تشویق آن‌ها انگیزه گرفتم. پدر و مادرم مشوق‌های من بودند دست آن‌ها را می‌بوسم و این سیمرغ را به آن‌ها تقدیم می‌کنم.

بهترین بازیگر مکمل مرد؛ امیر آقایی برای «شنای پروانه»

در ادامه مراسم سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به امیر آقایی برای «شنای پروانه» تعلق گرفت.

جواد عزتی برای فیلم «آتابای»، ارشیا نیک‌بین برای فیلم «ابر بارانش گرفته»، مجتبی پیرزاده برای فیلم «تومان»، بابک کریمی برای فیلم «سینماشهرقصه» و نوید پورفرج برای فیلم «مغز استخوان» نامزدهای دیگر این بخش بودند.

آقایی در این بخش گفت: الهی شکر. از تیم درجه یک «شنای پروانه» تشکر می‌کنم از آقای صدرعاملی و تک تک گروه بازیگران این فیلم تشکر می‌کنم. مقام معنوی جایزه‌ام را به خانواده‌ام تقدیم می‌کنم. خانواده‌ای که سال‌ها در کنار من ایستادند. اینجا یک دل‌گیری را با شما درمیان می‌گذارم. چندی پیش خانمی در رسانه ملی اظهار کردند اگر کسی ناراضی است از ایران برود. رفتن را به کسی خطاب می‌کنند.که آمده باشد اما ما نیامدیم ما ریشه در خاک این سرزمین داریم.

لوح تقدیر هیأت داوران برای بازیگران نوجوان «خورشید»

در ادامه و پیش از معرفی بهترین بازیگر مرد جشنواره لوح تقدیر هیأت داوران به شمیلا و ابوالفضل شیرزاد، روح الله زمانی و سیدمهدی موسوی بازیگران نوجوان فیلم سینمایی «خورشید» اهدا شد.

شمیلا شیرزاد بازیگر نوجوان فیلم که خود از کودکان کار بوده است گفت: اول از همه می‌خواهم از آقای مجیدی و تمام عوامل فیلم تشکر ویژه کنم. من یک کودک افغانی هستم که در کشورم جنگ است و صلح نیست من در مترو برای گذران زندگی کار می‌کنم امیدوارم روزی برسد که در جهان هیچ کودک کاری وجود نداشته باشد.

روح‌الله زمانی دیگر بازیگر این فیلم هم در ادامه گفت: دلیل اینکه اینجا قرار دارم به خاطر خداست و شاکر او هستم از آقای مجیدی تشکر می‌کنم. آقای مجیدی علاوه بر بازیگری مسیر زندگی را به من آموخت از همه عوامل تشکر می‌کنم این لوح تقدیر را به مادرم تقدیم می‌کنم.

ابوالفضل شیرزاد عنوان کرد: از آقای مجیدی تشکر می‌کنم که به ما فرصت دادند. چون من از بازیگری چیزی نمی‌دانستم.

مهدی موسوی هم بیان کرد: من از آقای مجیدی و عوامل فیلم تشکر می‌کنم چه کمک کردند در این فیلم تجربه جدیدی را کسب کنم. این لوح را به مادربزرگم تقدیم می‌کنم که در غیاب پدر و مادرم از من نگهداری کرد.

دیگر بازیگر نوجوان این فیلم هم گفت: شاید علی در فیلم «خورشید» گنج را پیدا نکرد اما ما پنج نفر گنج واقعی را پیدا کردیم.

بهترین بازیگر نقش اول زن؛ نازنین احمدی برای «ابر بارانش گرفته»

سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن به نازنین احمدی برای «ابر بارانش گرفته» تعلق گرفت.

پریناز ایزدیار برای فیلم «سه‌کام حبس»، مریم مقدم برای فیلم «قصیده گاو سفید»، ندا جبرئیلی برای فیلم «مردن در آب مطهر» و الناز شاکردوست برای فیلم «من می‌ترسم» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

احمدی در این بخش گفت: آنقدر هیجان زده‌ام که نمی‌توانم حرف بزنم. از تیم خوب این فیلم و کارگردان این اثر تشکر می‌کنم اگر این جایزه دست من است، به خاطر همراهی تک‌تک گروه است. افتخار من این است که این جایزه را برای فیلم مجید برزگر گرفتم.

بهترین بازیگر نقش اول مرد؛ پیمان معادی برای «درخت گردو»

سعید راد عضو هیأت داوران در هنگام اهدای سیمرغ بهترین بازیگر نقش اصلی مرد با اشاره ضمنی به برگزیدگان غایب مراسم گفت: سینما هستی است. حرکت رو به جلو است. دوست داشتم استادانی که با آن‌ها کار کرده‌ام اینجا باشند. ما شکست خورده نیستیم. تعجب می‌کنم استادان بزرگی مثل احمدرضا درویش، ابراهیم حاتمی کیا و مسعود کیمیایی که با آن‌ها کار کرده‌ام چرا امروز نیستند؟ قهر برای چیست؟ کجای دنیا برای ما دست زده‌اند به جز اینجا؟ این بچه‌ها (بازیگران فیلم خورشید) به ما درس می‌دهند. کسانی که این بالا جایزه گرفتند برای آن‌ها دست زدیم. حالا این کارها برای من غریبه است که چرا نمی‌آیند و جایزه‌های خود را بگیرند؟

سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد به پیمان معادی برای «درخت گردو» رسید. بنابر اعلام محمدرضا شهیدی‌فرد معادی به دلیل حضور در خارج از کشور در مراسم غایب بود و محمدحسین مهدویان کارگردان «درخت گردو» این تندیس را به جای بازیگر اصلی فیلمش تحویل گرفت.

میرسعید مولویان برای فیلم «تومان»، فرامرز قریبیان برای فیلم «خروج»، امیر جدیدی برای فیلم «روز صفر» و علی شادمان برای فیلم «مردن در آب مطهر» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

مهدویان حین دریافت جایزه پیمان معادی گفت: به دلایلی در جشنواره نبود ولی حضورش را از ما دریغ نکرد، از ابتدای جشنواره پیمان اعلام کرد در کنار شما هستم. از طریق صفحه‌اش ما را حمایت کرد از طریق تلفن در نشست ما حضور داشت. خوشحالم که برای فیلم من اولین سیمرغش را گرفت.

پیمان معادی از طریق پیامی ویدئویی گفت: به همه همکارانم خسته نباشید می گویم به دلیل حضور در پروژه خارج از کشور شانس نداشتم درخشش شما را ببینم. از مهدویان به خاطر راهنمایی‌هایش تشکر می‌کنم، از مصطفی احمدی هم ممنونم که کمک کرد به خاطر روایت یک قصه مهم شریک باشم.

بهترین فیلم هنر و تجربه؛ «پوست»

در ادامه سیمرغ بهترین فیلم در بخش «هنروتجربه» به فیلم سینمایی «پوست» به کارگردانی بهمن و بهرام ارک اهدا شد. برای این بخش نامزدی معرفی نشده بود.

بهترین فیلمنامه؛ نیما جاویدی و مجید مجیدی برای «خورشید»

در ادامه سیمرغ بهترین فیلمنامه به نیما جاویدی و مجید مجیدی برای «خورشید» تعلق گرفت.

سعید ملکان و بهرام توکلی برای فیلم «روز صفر»، محمد کارت، حسین دوماری و پدرام پورامیری برای فیلم «شنای پروانه»، بهتاش صناعی‌ها، مریم مقدم و مهرداد کورش‌نیا برای فیلم «قصیده گاو سفید»، علی زرنگار برای فیلم «مغز استخوان» و بهنام بهزادی و سحر سخایی برای فیلم «من می‌ترسم» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

مجید مجیدی در این بخش گفت: از عوامل فیلم و آقای حناچی شهردار تهران تشکر می‌کنم که به کودکان کار توجه کردند و سر صحنه ما آمدند. امیدوارم کودکان کار که نامش را نان آوران کوچک می‌گذارم، همواره موفق باشند. امیدوارم مسئولان و مردم به این عزیزان فکر اساسی کنند و دیگر کودکی در چهار راه نداشته باشیم دوست دارم این جایزه را به کسی تقدیم کنم که اگر نبود فیلم ساخته نمی‌شد؛ او یک سال سایه به سایه همراه من بود او هومن بهمنش است. من با فیلمبرداران بزرگ کار کرده‌ام. او من را یاد استرارو انداخت. او استراروی سینمای ایران است.

نیما جاویدی هم گفت: امیدوارم دینم را نسبت به جمیعت چندصدهزار نفری کودکان کار ادا کرده باشم.

وی خطاب به کودکان حاضر در این فیلم گفت: شما بهترین هستید.

جایزه ویژه هیأت داوران در این بخش به سعید ملکان تهیه‌کننده و کارگردان «روز صفر» رسید. ملکان همچنان در مراسم غایب بود.

بهترین کارگردان؛ محمدحسین مهدویان برای «درخت گردو»

در ادامه محمدحسین مهدویان برای فیلم سینمایی «درخت گردو» سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی را با حضور وزیر ارشاد، رئیس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره دریافت کرد.

نیکی کریمی برای فیلم «آتابای»، مرتضی فرشباف برای فیلم «تومان»، مجید مجیدی برای فیلم «خورشید»، سعید ملکان برای فیلم «روز صفر» و محمد کارت برای فیلم «شنای پروانه» دیگر نامزدهای این بخش بودند.

مهدویان در این بخش گفت: از گروه خوب «درخت گردو» تشکر می‌کنم که در جزئیات فیلم هنرمندانه کار کردند. فیلمبردار این اثر هادی بهروز واقعاً در این فیلم نهایت بلوغ کاری خود را نشان داد. باعث افتخار بود که امشب نامم کنار نام مجید مجیدی بود. به این موضوع افتخار می‌کنم همیشه طرفدار مجیدی بودم و هستم. او خاطرات خوبی برای ما ساخته است. از تهیه‌کننده فیلمم تشکر می‌کنم که قبول کرد در این فیلم سخت در بخش خصوصی سرمایه‌گذاری کند.

وی افزود: این فیلم درباره رنج پدران این سرزمین است، این جایزه را به همه پدران داغ‌دیده این سرزمین تقدیم می‌کنم، به پدران همه درگذشتگان سال نود و هشت از حوادث آبان گرفته تا هواپیمای اکراینی. به کشته شدگان تشییع جنازه سردار سلیمانی که دو طرف تصمیم گرفتند آنها را نبینند ما از این دو قطبی رنج دیده ایم

بهترین فیلم؛ «خورشید»

در ادامه فیلم سینمایی «خورشید» به تهیه‌کنندگی امیر بنان و مجید مجیدی سیمرغ بلورین بهترین فیلم جشنواره را از آن خود کرد.

نیکی کریمی برای فیلم «آتابای»، سیدمصطفی احمدی برای فیلم «درخت گردو»، سعید ملکان برای فیلم «روزصفر» و رسول صدرعاملی برای فیلم «شنای پروانه» دیگر نامزدهای دریافت این سیمرغ بودند.

مجیدی در این بخش گفت: همیشه گرفتن جایزه حس مسئولیت را بالا می‌برد. امیدوارم بتوانم برای کشور و مردم عزیزم کار کنم شرمنده مردم هستیم برای کارمان در گوشه به گوشه کشور هستیم و درد و رنج آنها را می‌بینیم آن‌ها به ما می‌گویند رنج ما را نشان دهید گاهی شرمنده می‌شویم که نمی‌توانیم نشان بدهیم امیدوارم سینما بتواند این رنج‌ها را به امید تبدیل کند.

امیر بنان هم گفت: اولین کار تهیه‌کنندگی را کنار بردارم مجیدی انجام دادم، خوشحالم یک تیم خوب و فعال و نخبه داشتیم برای سینمای ایران خوشحالم که هومن بهمنش دارد واقعاً هومن و تیم ما عاشقانه و به عشق کودکان کار، فعالیت می‌کردند ما شرایط سختی را در تولید داشتیم و همه چیز مهیا نبود بچه‌های ما کار جهادی کردند دوست دارم این جایزه را به بچه‌های گروه تقدیم کنم

امیر بنان در این بخش به کنایه گفت: من یک سوال هم دارم؛ آقای ملکان واقعاً هنوز در ترافیک هستند که به مراسم نرسیده‌اند؟

بهترین فیلم از نگاه ملی؛ «روز صفر»

سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی با انتخاب هیأت داوران به فیلم «روز صفر» به تهیه‌کنندگی سعید ملکان اهدا شد. ملکان همچنان در مراسم غایب بود.

بهترین فیلم از نگاه تماشاگران؛ «شنای پروانه»

در ادامه مراسم با اعلام منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما، سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران به رسول صدرعاملی تهیه‌کننده فیلم سینمایی «شنای پروانه» اهدا شد.

فیلم‌های «آبادان یازده ۶۰»، «مغز استخوان»، «درخت گردو» و «روز صفر» دیگر فیلم‌های فهرست ۵ فیلم برتر آثار مردمی بدون تعیین اولویت بودند.

محمد کارت کارگردان «شنای پروانه» گفت: من در این سال‌ها پله به پله آمده‌ام چون بچه کف شهر عادت نکرده همه چیز را به یکباره به دست بیاورد. با احترام به بزرگان سینما، آقای مجیدی امشب مرامی را به من آموخت؛ مثل بچه‌های فیلم مجیدی معتقدم کسانی که زجر کشیدند و به سینما آمدند، امروز قدر لوح تقدیر خود را هم می‌دانند.

وی افزود: من مستندسازم و مستند می‌سازم برای اصلاح فرهنگمان نه اینکه بسته اینترنتی برای مشکلات مردم خرج کنم!

کارت با اشاره به بازیگر اصلی فیلم «شنای پروانه» گفت: جواد عزتی جایزه اش را از دل مردم می‌گیرد. دم بچه‌های جنوب و بالای شهر گرم که فیلمم را دوست داشتند.

رسول صدرعاملی هم گفت: امسال متفاوت‌ترین جشنواره را به لحاظ رنج و شادمانی داشتیم. رنج به خاطر غم‌هایی که در این چند ماه بر ما آوار شد و شادمانی به خاطر ورود این جوانان تازه نفس و با استعداد.

وی افزود: این فستیوال با این زحمت برگزار شد. ما سینما را دوست داریم و پای آن می‌ایستیم و سعی می‌کنیم همیشه زنده باشد.

آئین اختتامیه سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر در ساعت ۲۲ به کار خود پایان داد.