اقتصاد و بازار » پیشخوان خبر » جدیدترین عناوین » عناوین مهم خبری » مطالب ویژه
کد خبر : 2742
سه شنبه - 23 اردیبهشت 1399 - 09:42

بورس در چه وضعیتی به سر می‌برد بحران نهفته یا رونق کاذب

به گزارش پایگاه خبری « بانگ سروش » رشد سریع و بی محابای بورس ایران در این روزهایی که اقتصاد جهان به خاطر شیوع بیماری اپیدمیک کم کار و دچار رکود شده در سال جهش تولید هم خبری خوشحال کننده و هم موضوعی شک برانگیز و مخاطره آمیز است. شاخص بورس در ابتدای دولت هاشمی […]

بورس در چه وضعیتی به سر می‌برد بحران نهفته یا رونق کاذب

به گزارش پایگاه خبری « بانگ سروش » رشد سریع و بی محابای بورس ایران در این روزهایی که اقتصاد جهان به خاطر شیوع بیماری اپیدمیک کم کار و دچار رکود شده در سال جهش تولید هم خبری خوشحال کننده و هم موضوعی شک برانگیز و مخاطره آمیز است.

شاخص بورس در ابتدای دولت هاشمی ۴۷۲ و در انتهای آن ۱۶۵۳ واحد و در دولت خاتمی در سال ۷۷، ۱۳۵۸ بود و در سال ۸۲ افزایش شدید قیمت سهام اتفاق افتاد و این در حالی بود بازدهی عملیاتی شرکتها افزایش چندانی نداشتند، عملکرد مدیران و متولیان دستگاه نظارت در آن روزها چنان بود که با ورود برخی سیاستمداران به بازار سرمایه منجر به بروز بحرانی شدند که نتیجه‌اش رشد افسارگسیخته حبابی در بورس بود که با ورود مردم عادی به بازار و فروش سهم های حباب زده به آنها و متعاقب آن خروج این گروه ها از بازار ترکیدن حباب چنان زیانی به افراد وارد کرد که بسیاری اعتماد خود را به بازار بورس از دست دادند و دیگر حاضر به سرمایه گذاری در آن نشدند.

بورس ایران در سال ۱۳۸۲ از نظر عملکرد در صدر جدول فهرست فدراسیون جهانی قرار گرفت و در سال ۱۳۹۲ از اوج تاریخی خود سقوط کرد و بدلیل افزایش قیمت ارزهای خارجی و سقوط ارزش ریال و رکود یک چهارم سرمایه خود را از دست داد.

سنگین ترین سقوط شاخص بورس در ۲۳ مهر ۱۳۹۸ اتفاق افتاد، در این روز بورس ۱۰۸۹۲ واحد معادل ۳/۴۱ % ارزش بازار افت کرد و به ۳۰۸۹۷۹ واحد رسید، فرابورس نیز در آن روز افت ۱۴۰ واحدی داشت. سقوط قبلی در ۲۶ اسفند ۹۳ و معادل ۵/۵% بود که در آن رقم افت شاخص ۳۵۸۹ واحد بود.

با توجه به مقایسه شاخص قیمت ارزش بورس تا مقطع کنونی می‌بینیم که ارزش بورس طی این سالها بالغ بر ۲۶۰۰ برابر شده و این درحالیست که بنابر شاخصهای بها کالا و خدمات بانک مرکزی قیمت کالا و خدمات حدود ۳۰۰ برابر، دلار حدود ۱۷۰۰ برابر و قیمت املاک و مستغلات هم بیشتر از ۱۶۰۰ برابر و طلا ۶۷۱۳ برابر و ارزش خودروی روز مشابه حدود ۱۶۰۰ برابر شده.

 اعداد گفته شده نمایانگر آن است که بعد از طلا که پربازده‌ترین کالای سرمایه ای بوده، بورس بیشترین ارزش آفرینی رو برای سرمایه‌گذاران داشته است.

این نکته رو هم در نظر داشت؛ تنها بازاری که عملکردش  تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی کشور و کاهش بیکاری و مهار تورم می‌تواند داشته باشد بازار بورس سهام شرکتها و صنایع خواهد بود، البته به این شرط که واسطه گری‌های مالی و بانکها نظیر شرکت‌های خدمات پرداخت و پرداخت‌یارها، لیزینگ ها و … که عملا قیمت پول رو بدون ایجاد ارزش افزوده افزایش داده و به صورت ساختاری سهم ۵ تا ۱۵ درصدی در ایجاد و تثبیت تورم در کشور دارند؛ بخش بزرگی از بازار را اشغال نکنند.

اطلاعات تکمیلی و ادامه مطلب در فایل صوتی پیوست بشنوید.