رویکرد متفاوت رییس دستگاه قضا: دکان وعدههای بی عمل تخته شده است.
قاضی ای که حب و بغض و منویات خود را در تصمیمگیری دخالت نمیدهد، باعث افتخار و قوت مجموعه ماست.؛ مسئولیت پذیری، شفافیت و مبارزه با فساد همواره باید مورد توجه همه مدیران قرار گیرد؛ نه تنها دستگاه قضایی بلکه همه دستگاهها در کشور باید مدیر شجاع، قوی و دارای جسارت در اجرا را حمایت کنند؛ گردشگری میتواند درحالی توسعه یابد که ما ناهنجاریهای آن را نداشته باشیم؛ قرار نبود شورای حل اختلاف کار قضایی کند؛کوچکترین ناسلامتی در مجموعهای که خودش ماموریت دارد سلامت دستگاههای دیگر را تضمین کند، پذیرفتنی نیست.
به گزارش پایگاه خبری بانگ؛ در جریان سفر حجهالاسلام رییسی به استان یزد، شب گذشته و پس از جلسه شورای عالی قوه قضاییه، تعدادی از مراجعه کنندگان به دادگستری این استان، پروندههای خود را با رییس قوه قضاییه در میان گذاشتند و ابراهیم رییسی دستورات لازم را برای بررسی مشکلات قضایی صادر کرد.
در این ملاقات مردمی که علاوه بر رییس قوه قضاییه، سخنگوی قوه قضاییه و رییس کل دادگستری استان یزد هم حضور داشتند، نماینده ۵۰۰ نفر از مالکین تعدادی از اراضی که در اختیار یک نهاد بوده و با حکم قوه قضاییه به صاحبان آن بازگشته و دوباره آن نهاد اعتراض کرده است، به بیان مشکلات شکات پرداخت و از رئیس قوه قضاییه خواست تا نسبت به تعیین تکلیف مالکیت این اراضی دستورات لازم را صادر نماید.
همچنین فردی که در جریان دیدار حجهالاسلام رئیسی با اقشار مختلف مردم یزد، در مورد مشکل قضایی خود انتقاداتی را مطرح کرده بود نیز به دیدار مردمی چهره به چهره با رییسی دعوت شد و از نزدیک به بیان مشکل خود پرداخت.
در ادامه شهروندی به نمایندگی از ۲۰ هزار نفر مشکل۲۰۰ سالهای که در مورد تعدادی از اراضی وقفی وجود دارد را بیان کرد و نسبت به بلاتکلیفی وضعیت این اراضی در طول سالیان طولانی مواردی را مطرح کرد و خواستار کمک دستگاه قضا برای تعیین تکلیف آن شد.
اختصاص ۸۰۰ میلیارد ریال به منظور رفع مشکلات دستگاه قضایی استان یزد
رییس قوه قضاییه در نشست خبری پایان سفر به استان یزد، در تشریح دستاوردهای این سفر اظهار کرد: امروز و به دنبال بررسی چند روزه قبل از سفر که با حضور قریب چهل نفر از همکاران در بخشهای مختلف استان یزد، صورت گرفت، به این استان سفر کردیم. در آستانه این سفر نیز مسئولان ستادی قوه قضاییه در قالب ۱۷ هیات وضعیت عملکردی دادگستری و سازمانهای تابعه را مورد بررسی قرار دادند.
وی ادامه داد: نتیجه این بررسیها در جلسه شورای عالی قوه قضاییه و طی سه ساعت بحث و بررسی، با حضور نماینده ولی فقیه در استان یزد و استاندار مورد ارزیابی قرار گرفت.
حجهالاسلام رییسی خاطرنشان کرد: تصمیماتی در رابطه با رفع برخی از مشکلات به صورت فوری اتخاذ شد. پزشکی قانونی مشکلاتی داشت که باید سریعا رفع میشد. بعضی از زندانها در استان مشکلاتی دارند که باید در مورد آنها سریعا تصمیم گیری صورت گیرد.
رییس دستگاه قضا از اختصاص قریب به ۸۰۰ میلیارد ریال از بودجههای قوه قضاییه و منابع استانی به منظور رفع مشکلات دادگستری و سازمانهای تابعه دستگاه قضایی استان یزد خبر داد.
وی با تاکید بر رفع مشکل پزشک و ساختمان پزشکی قانونی در برخی از شهرستانها و اتخاذ تصمیم در این زمینه، بیان داشت: دسترسی مردم به پزشکی قانونی باید تسهیل شود.
رییس قوه قضاییه یادآور شد: در رابطه با زندانها نیز مقرر گردید در مورد زندانیان غیربومی که خانوادههای آنها در استان یزد نیستند و متقاضی انتقال به محل خودشان هستند، سریعا اقدام شود. وی از این اقدام به عنوان گشایشی در وضعیت زندانهای استان و خانواده زندانیان یاد کرد.
حجهالاسلام رییسی در رابطه با نشست شورای اداری استان یزد، گفت: مسئله مهاجرین در استان یزد از دغدغههای مسئولان استان بود که حتما باید راهبرد روشنی در این رابطه داشته باشیم و مقرر شد نسبت به تدوین این راهبرد در استان اقدام و در کارگروهی این موضوع دنبال شود.
رئیسی تصریح کرد: مسئله مهاجرین، جنبه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی دارد و باید با یک راهبرد روشن مورد بررسی قرار گیرد و پیش نویسها و مقدمات کار آماده شود.
حجهالاسلام رییسی به موضوع پیشگیری از وقوع جرم اشاره کرد و افزود: نرخ برخی از جرایم در استان یزد قابل بررسی بود که کارگروهی را مامور کردیم تا پیشگیری از وقوع جرم و جرایم را با همکاری حوزههای علمی و دانشگاهی و اجرایی دنبال کنند و این موضوع در شورای تامین استان مطرح و موضوعات مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد و سازوکاری ایجاد شود.
وی با بیان اینکه برخی از آسیبهای اجتماعی زیبنده استان دارالعباده و دارالعلم و مردم متدین و با صفا و پرکار و پرتلاش استان یزد نیست، گفت: کشور ما از بهترین امنیت برخوردار است؛ لیکن باید دنبال کنیم که حتما برخی از جرایم و آسیبهای اجتماعی را نداشته باشیم.
رییس قوه قضاییه در ادامه در رابطه با پروندههای معوقه، بیان داشت: این پروندهها در یک کار شبانه روزی در استان یزد باید دنبال شود.
وی افزود: بعضی از پروندهها شکاتی با تعداد زیاد دارد که باید بصورت ویژه دنبال شود که نسبت به این موضوع نیز تصمیم گیری شد.
حجهالاسلام رییسی ابراز امیدواری کرد همکاری بخشهای اجرایی و قضایی و همه مسئولان استان یزد با محوریت نماینده ولی فقیه در استان بستری برای توسعه یافتگی استان شود.
رییس قوه قضاییه یادآور شد: استان یزد با این تعداد نیروی جوان متراکم و کارآمد و ذخایر غنی در حوزه معدن و صنعت، میتواند حرف اول را در اقتصاد گردشگری در سطح کشور بزند.
وی بیان داشت: اقتصاد گردشگری در استان یزد میتواند فعال باشد و انگیزه آن نیز در مدیران وجود دارد و باید این کار اتفاق بیفتد که نیازمند همکاری همه بخشها و حوزهها است. امیدوارم گامهای موثری در این زمینه برداشته شود.
ابراهیم رییسی تصریح کرد: امیدواریم به برکت شهدای عالیقدر استان یزد، روح مطهر شهید صدوقی و همه شهدای بزرگوار این استان و به ویژه شهید قاسم سلیمانی، مکتب شهید سلیمانی بتواند در همه جا کار خودش را انجام دهد و اخلاص و عمل صالح و مقاومت وایستادگی و “ما می توانیم” های این شهید بتواند به همه جا سرایت کند و جلوه ای از کار و تلاش و نوآوری باشد.
رییس قوه قضاییه در ادامه در رابطه با موضوع آب شرب در استان یزد، گفت: این مسئله بسیار مهم است و مسئله محوری چهار استان در این منطقه است. حتما مدیریت آب در این استانها ضرورت دارد و کارگروهی در این رابطه با حضور استانداران و مسوولان آب منطقهای هر چهار استان و با پیگیری دستگاه قضایی با مشارکت سازمان بازرسی و دیوان عدالت اداری و با شرکت وزارت نیرو تشکیل شده است. معاون اول قوه قضاییه چند روز پیش جلساتی را تشکیل دادند و با حضور استاندار یزد و مسئولان آب منطقه ای اینجا موضوع را بررسی کردند.
وی ادامه داد: این مسئله مقوله ای است که مربوط به استانهای مختلف است و مصوبه شورای عالی آب و مصوباتی از دیوان عدالت اداری را هم در این مورد داریم تا همه این مباحث بصورت جدی دنبال شود و به یک راهکار اساسی در منطقه بینجامد و مردم شاهد عدالت در حوزه بهره مندی از آب باشند.
رییسی در رابطه با مشکلات کارخانههای تولیدی استان یزد به ویژه در رابطه با سرامیک، گفت: سازمان بازرسی کل کشور موظف شد در رابطه با مشکلات به وجود آمده برای کارخانجات و همچنین کارخانههایی که خصوصی سازی شده اند، با همکاری استانداری و بخشهای مختلف بررسیهای لازم را صورت دهد تا شاهد رفع مشکلات باشیم. مقرر شد که در یک زمان مشخص سازمان بازرسی با مسئولان استان کار را در مورد فولاد میبد و سایر کارخانههایی که در جلسات مطرح شد، دنبال کنند و حتما این کارگروه فعالیت خواهند کرد تا بتوانیم گزارش روشنی را در مدت کوتاه از طریق سازمان بازرسی و مسئولان استانی به مردم بدهیم.
موضوع “فولاد میبد” از سوی سازمان بازرسی مورد پیگیری قرار گیرد
آقای رییسی در نشست شورای اداری استان یزد با بیان اینکه در مدیریت در نظام اسلامی، مدیر قبل از هرکس، باید خود را در محضر مقدس پروردگار متعال پاسخگو ببیند، گفت: این موضوع محور تفاوت بین مدیریت در نظام اسلامی و سایر نظامات موجود است.
وی با بیان این هر مدیری باید در چهار عرصه آماده پاسخگویی به خداوند، ارباب رجوع، عموم مردم، سلسله مراتب مدیریتی و نظارتی باشد، اظهار کرد: مدیران در نظام مدیریت اسلامی در این چهار عرصه باید پاسخگو باشند و نگاه به مردم متفاوت است.
رییس قوه قضاییه بیان داشت: نگاه به مردم در نظام مدیریتی اسلامی، اینگونه است که مردم را باید دوست داشت و دوست داشتن مردم مرتبه نازله محبت الله است.
حجهالاسلام رییسی گفت: این استان بحمدالله حضور چهره نورانی و درخشانی مثل حجهالاسلام شهید صدوقی رضوان الله تعالی علیه را تجربه کرده است که مدیریت ایشان به عنوان یک عالم دینی و به عنوان یک محور در این استان و در این منطقه حقیقتا مثال زدنی است. این امر مختص بعد از انقلاب هم نیست و قبل از انقلاب هم مرحوم شهید صدوقی همین جایگاه را به عنوان یک سخنران بانفوذ و متنفذ و یک شخصیت برجسته در اینجا داشته است.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب در نماز جمعه فرمودند که باید ایرانی قوی بسازیم. ایران قوی مدیریت قوی میخواهد؛ ایران قوی اقتصاد قوی میخواهد؛ ایران قوی قضاوت عادلانه قوی میطلبد؛ ایران قوی نظارت همه جانبه کارآمد میطلبد؛ اینها اقتضائات ایران قوی است. همه ما نقش داریم در اینکه ایران قوی شکل گیرد. بحمدلله امروز کارهای بسیاری انجام شده و این اقتدار بر عالم روشن شده است که نظام اسلامی نظام مقتدری است.
رییسی تصریح کرد: البته یکسری مسائل و مشکلاتی داریم که دشمن تصور میکند که میتواند به دلیل وجود این مشکلات به ما ضربه بزند که یکی از آنها مشکلات اقتصادی است. دشمن فکر میکند با تکانههایی بتواند این اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد و بتواند اهداف خودش را پیاده کند. ما باید اقتصادی قوی بسازیم که این اقتصاد قوی نظام ما را در مقابل تکانهها حفظ کند و در این قضیه کار بسیاری باید انجام شود. حرکت مجاهدانه الگوساز شهید بزرگوار آقای سلیمانی به عنوان یک مکتب، به عنوان یک راه، به عنوان یک مجاهدت و ایمان همراه با عمل صالح باید برای همه ما صبغه الگویی پیدا کند.
حجهالاسلام رییسی خاطرنشان کرد: کار بسیار انجام شده و هرکس تا حالا کار کرده خداوند متعال به همه جزای خیر دهد؛اما یک کار متفاوت باید کرد. در ارتباط با موضوع آب شرب که مدیریت آب منطقهای اشاره فرمودند، عرض میکنم که آیا سخن از کمبود آب است یا مدیریت آب؟ در آن ۱۷ سالی که اشاره فرمودند، چون من یک تعلق خاطری هم به خراسان جنوبی دارم، بی اطلاع از کم آبی و خشکسالی منطقه نیستم. تعلق خاطر ما باعث شده که ارتباط و اطلاع داشته باشیم. میشود از همین میزان آبی که در منطقه وجود دارد، با یک مدیریت بهینه طوری استفاده شود که بیشترین بهره وری انجام شود.
وی ادامه داد: اصفهان که بودم به آقای محسنی اژهای، معاون اول قوه قضاییه که خودشان هم اطلاع داشتند، گفتم جلسهای با استانداران هر چهار استان همجوار و مدیران آب و مجموعه وزارت نیرو و بخشهایی از قوه قضاییه که در این رابطه مسئولند مثل سازمان بازرسی و دیوان عدالت اداری بگذارید و موضوع آب را پیگیری کنید و علی القاعده این کار را باید وزارت نیرو، استانداران و مسئولین آب منطقهای دنبال کنند تا به تصمیم گیری برسد.
ما در مقوله آب یک بحثِ کمبود داریم و یک بحثِ مدیریت. میشود با مدیریت دقیق کمبودها را جبران کرد و خود شما مدیر هستید و میدانید در همه جا که اعتبارات ندارید؛ اما اولویت سنجی میکنید و کار را انجام میدهید. در مدیریت همیشه موضوع پول مطرح نیست؛ گاهی نیروی انسانی کارآمد پای کار نیست و شما یک جابجایی میکنید و این همان مدیریت است تا بتوانید با همین نیروی انسانی و با همین بودجه و اعتبارات افزایش بهره وری داشته باشید و بتوانید به آن نقطه هدف نزدیک و نزدیکتر شوید.
رییسی گفت: استان یزد و مجموعه ستادی آن در کنار این سه استان همجوار در قضیه آب تصمیم ساز و تصمیم گیر است و انشاءالله در راستای مدیریت آب گامهایی برداشته شود و راهکارهای موثری در این قضیه دنبال شود. مسأله آب مسأله بسیار مهمی است. نمیگویم که آب در منطقه کافی است؛ ولی میگویم که با مدیریت آب، میشود اقداماتی کرد که خیلی از اولویتها سنجیده شود و بعضی از کمبودها جبران شود.
وی افزود: نکته دیگر اینکه مطالبی که دوستان در رابطه با قوه قضاییه اشاره کردند، سازمان بازرسی و آقای درویشیان دنبال میکنند و آنچه مربوط به استان یزد است، آقای دهشیری، رییس کل دادگستری به صورت موردی پیگیری خواهند کرد. مساله ما مسأله مصداق نیست. باید در مدیریت آب در این منطقه به یک نقطه مشترک برسیم تا بشود کار را از طریق وزارت نیرو و استانداران پیگیری کرد.
رئیس قوه قضاییه افزود: نکته بعدی مسأله مهاجرت است. اینجا آمارهای مختلفی نسبت به مهاجرین میدهند؛ آمار ۱۲۰ هزار و ۱۰۰ هزار و کمتر از آن را هم دارم. پنج ، شش گزارش از استان یزد دارم که همه را تطبیق دادم و آمار دقیقی نبود؛ اما اگر بگوییم بیش از ۱۰۰ هزار، آمار درستی دادهایم؛ چون مقیدم که آمار را درست بگویم. این اقتضای داشتن یک راهبرد در این قضیه است.
او خاطرنشان کرد: مبحث مهاجرت هم وجه امنیتی دارد، هم اجتماعی، هم اقتصادی و هم فرهنگی و به این دلیل اقتضای یک راهبرد جدی در بحث مهاجرت وجود دارد. سوال این است که مدیران میدانی ما در این قضیه چه بکنند؟ باید یک راهبرد دقیق وجود داشته باشد. من در این رابطه آماده همراهی هستم؛ سازوکاری را در استان فراهم کنید و در شوراهای عالی هم دنبال کنید و از طریق رییس کل دادگستری نتایج را به من بدهید که اگر لازم باشد در شورای سه قوه مطرح شود. بالاخره باید در رابطه با مهاجرت یک راهبرد روشن داشته باشیم که آن را به دستگاهها بدهیم و بگوییم که راهبرد نظام این است.
وی افزود: ممکن است بگویید این موضوع در مجلس یک فرایندی را طی کند و قانونی تصویب شود؛ ولی من معتقدم که در این قضیه با توجه به بعضی از رهنمودهایی که از رهبر معظم انقلاب داریم و بعضی از سیاستهای کلانی که در کشور روشن است، میشود راهبردهایی را تنظیم کنیم که صبغه اجرایی و میدانی پیدا کند. آقای استاندار این موضوع را دنبال کند و بنده هم دنبال میکنم تا انشاءالله به یک راهبرد مشخص در موضوع مهاجرت برسیم که بخشی از آن مربوط به ما در قوه قضاییه است و سرریزهایش به طرف ما می آید و بخش جدی به طرف مسائل فرهنگی و اجتماعی میرود و بسیاری از مدیرانی که در خدمتشان هستیم، درگیر این مسأله هستند. هم آنها باید تکلیفشان روشن شود و در این قضیه هم باید یک کار جدی داشته باشیم.
حجهالاسلام رییسی گفت: همکاری و هماهنگی در استان یزد، زمینه هرگونه اقدام و گام نهادن در جهت توسعه یافتگی است. این کار بسیار برکت دارد. واقعا این هماهنگی و همکاری که با محوریت نماینده محترم مقام معظم رهبری و با خدمتگزاری تک تک مدیران، بین مدیران استان یزد هست و دوستان هم از آن یاد کردند، نعمتی است و باید از هرگونه حاشیه سازی پرهیز شود. فقط باید کار انجام شود. اقتصاد قوی به کار نیاز دارد و واقعا با حاشیه سازی نمیتوان اقتصاد قوی را رقم زد. باید در متن کارها رفت و کاری که حاج قاسم کرد، همین بود. حاج قاسم کاری به حاشیهها نداشت. رفت در میدان و عمل صالح انجام داد و مجاهدت کرد و نتیجهاش آرامش منطقه شد. نتیجهاش از بین رفتن داعش و داعشیها شد و این کاری است که باید برای ما الگوی همکاری تلقی شود.
وی افزود: استان یزد زمینه کار دانش بنیان بسیار دارد. یکی از برنامههای من این بود که به یکی از پارکهای علم و فناوری در استان یزد بروم که متاسفانه فرصت نشد. گزارشات را دارم و دوست داشتم سری بزنم. جریان دانشگاهی اینجا جریان بسیار ارزشمندی است؛ هم هیاتعلمی بسیار خوبی در استان یزد مشغولند و هم تعداد دانشجویان استان قابل توجه است. این یک زمینه و بستر علمی است. همانطورکه دوستان اشاره کردند، شما وقتی علم را به اجرا متصل میکنید، در واقع این کار شما نوعی پیشگیری از جرم است. یکی از نرخهای بالای جرم در استان یزد، تخلفات و جرایم رانندگی است. این بالاترین نرخ جرم در استان یزد است. باید بررسی کنیم که چه باید کرد که اینگونه نباشد؟
رییس قوه قضاییه خاطرنشان کرد: اینها هم کار علمی و هم کار میدانی و اجرایی میخواهد. اینجا باید دانشگاهها به کمک دستگاههای اجرایی بیایند. آمار جرم در استان یزد را گرفتم؛ بسیاری از این مسائل قابل پیشگیری است مشروط بر اینکه دانشگاه نسبت به کمک به دستگاههای اجرایی حس پیدا کند و نقش آفرین باشد. آیا ما همیشه باید شاهد این باشیم که بالاترین رقم پروندههای دادگستری استان یزد، تصادفات و جرایم رانندگی باشد؟ نباید اینطور باشد و باید این مشکل را حل کنیم و قابل حل هم هست. درست است که یزد در وسط کشور واقع شده و جادههای مواصلاتی آن مشکل دارد؛ همه، اینها را میدانیم؛ ولی با اینهمه این زیبنده استان یزد نیست و این تصمیم باید باشد که شرایط اینطور ادامه پیدا نکند.
ابراهیم رییسی با تاکید بر ضرورت فعال کردن اقتصاد منطقهای متناسب با شرایط هر استان، گفت: موضوع اقتصاد دریا را در استان هرمزگان مطرح کردم و در استان آذربایجان شرقی نیز به موضوع فعال کردن اقتصاد فضای مجازی تاکید شد و در استان یزد نیز اعلام کردم که باید اقتصاد گردشگری این استان فعال شود.
وی با بیان اینکه شهر تمدنی، تاریخی و فرهنگی یزد نیازمند فعال شدن اقتصاد است، افزود: پاکستانیها اقتصاد فضای مجازی خوبی دارند و هندیها نیز مطابق پول نفت ما در حوزه فضای مجازی درآمد کسب میکنند. حال با توجه به اینکه در موضوع برنامه نویسی دانشجویان و پژوهشگران ما کارهای بسیار عالی انجام میدهند لذا باید این موضوع تقویت شود.
رییس قوه قضاییه با اشاره به اینکه اقتصاد گردشگری بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: بحث سلامت نیز در استان یزد بسیار مهم است و از موضوعاتی است که باید در زمینه آن، کارهای خوبی صورت گیرد.
حجهالاسلام رییسی مسئولیت پذیری، شفافیت و مبارزه با فساد را سه اصل مهم دانست که همواره باید مورد توجه همه مدیران قرار گیرد و یادآور شد: مدیر شجاع، قوی و دارای جسارت در اجرا که در انجام وظایف خود موانع را مرتفع کند و کار را مدبرانه و با جسارت دنبال کند، نه تنها دستگاه قضایی بلکه همه دستگاهها در کشور باید وی را حمایت کنند.
رییس دستگاه قضا تصریح کرد: مدیر در کشور باید با قدرت کار کند. با دست و دل لرزان نمیتوان اقتصاد قوی رقم زد و باید با دلی محکم آن دنبال کرد تا این اقتصاد قوی رقم بخورد و البته با همتی که عزیزان دارند، این اقتصاد قوی انشاءالله رقم خواهد خورد.
وی با اشاره به موضوع معادن در استان یزد افزود: در رابطه با این موضوع، به صورت اسمی ما ۴۴۰ معدن داریم؛ اما در حال حاضر تنها حدود ۱۷۰ معدن فعال است. حال سوال این است که چرا معادن دیگر فعال نیست؟ باید هم استاندار و هم سازمان بازرسی دنبال کنند که چرا در استان یزد که یکی از قطبهای معدنی کشور است، بین تعداد کل معادن و معادن فعال تا این حد تفاوت وجود دارد.
رییسی ادامه داد: نباید مساله نرخ بیکاری در استان یزد اینگونه باشد و باید همت گمارده شود تا این مشکل رفع گردد.
وی در مورد موضوع گردشگری افزود: توسعه گردشگری و فعال بودن اقتصاد به معنای نگران شدن از ولنگاری نیست؛ بلکه به این معناست که امروزه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی هستند که حاضرند به تمام مقررات ما پایبند باشند و اگر در زمان ورود به کشور مقررات برای آنها تبیین شود، بدون شک پایبند خواهند بود. جسارت به قانون را ممکن است یک ایرانی یا یک خارجی داشته باشد که آن، یک موضوع مصداقی است؛ اما عموما اینگونه نیست؛ لذا گردشگری میتواند درحالی توسعه یابد که ما ناهنجاریهای آن را نداشته باشیم که بدون شک این موضوع، قابل اجرا و اقدام است.
رییس قوه قضاییه با اشاره به موضوع “فولاد میبد” که در جلسه مطرح شد، گفت: این موضوع باید از سوی سازمان بازرسی مورد پیگیری قرار گیرد و در این زمینه باید از دوستان در استان یزد نیز کمک گرفته شود. همچنین مساله “شیرکوه” نیز باید پیگیری شود و در دستور کار این سازمان قرار گیرد تا به سرانجام برسد.
وی با یادآوری موضوع اهمیت سازمانهای مردم نهاد و سمن ها، افزود: ما در حال ایجاد سازوکاری برای فعال شدن ماده ۶۶ قانون آیین دادرسی کیفری هستیم که بتوانیم به نحوی برای سازمانهای مردم نهاد چارچوب کاری تعریف کنیم تا نقش مشارکت مردم در بسیاری از مسائل مطرح شود.
حجهالاسلام رییسی در ادامه به موضوع دارالعباده اشاره کرد و با بیان اینکه دارالعباده را باید حفظ کرد و آن را ارتقاء بخشید، تصریح کرد: برخی آسیبهای اجتماعی با استان یزد سازگاری ندارد و باید دراین زمینه کارهای زیادی انجام داد.
نظام بهره وری را باید متحول و عادلانه کرد
رییس قوه قضاییه در جمع قضات و کارکنان دادگستری استان یزد گفت: از همه کسانی که برای رضایت عمومی مردم نسبت به دادرسی در دادگستری تلاش میکنند، کمال تشکر را دارم.
وی بیان داشت: حفظ دارالعباده التزامات و اقتضائاتی دارد که باید به آن ملتزم شد. اگر مجموعه دارالعباده بخواهد همچنان منشاء آثار و برکات برای مردم استان و برای گردشگران داخلی و خارجی باشد، باید هویت فرهنگی دارالعباده حفظ شود.
حجهالاسلام رییسی تصریح کرد: بسیاری تلاش کردند تا با دلدادگیشان به خدا و با اتکا به حضرت حق و جانفشانی خود در راه خدا، تابلوی دارالعباده ایجاد شود و این کوی و دیار به نام عبادت مزین شود و باید از این دیار و شهر صیانت شود که همچنان هویت و فرهنگ عبادتی خود را داشته باشد.
رییس قوه قضاییه یادآور شد: اگر از این دارالعباده صیانت نشود، شیاطین این هویت را تهدید میکنند و نمیگذارند این هویت و نام بلند برای دارالعباده بماند. افزایش آسیبهای اجتماعی، مفاسد اقتصادی و ناهنجاریهایی که مردم و مومنان متدین را رنج میدهد، متناسب با دارالعباده نیست و باید در مهار آنها تلاش شود.
مسئولیت پیشگیری بر عهده همه دستگاههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است
وی افزود: در این جهت باید همه مدیران و مسئولان در این صیانت نقش ایفا کنند؛ لذا مدیرانی که در حوزه پیشگیری فعال هستند، باید تلاش کنند. مسئولیت پیشگیری بر عهده همه دستگاههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است. در نظام مالی و پولی باید از ناهنجاریهای پولی و بانکی پیشگیری شود؛ تصمیم سازان و تصمیم گیران مسائل اجتماعی باید در کاهش ناهنجاریهای اجتماعی و دستاندرکاران امور فرهنگی باید در کاهش ناهنجاریهای فرهنگی تلاش کنند و دیدهبانهای تیزبینی که در جایگاه رصد و دیدهبانی تکیه زدهاند، باید از این دارالعباده صیانت کنند.
حجهالاسلام رییسی یادآور شد: باید در این دارالعباده از چهرههای نورانی و اثرگذار در جامعه مانند حاج عبدالکریم حائری، موسس حوزه علمیه قم، آقای سید محمد کاظم یزدی و سرداران رشید اسلام که از این استان و مجموعه سپاه و لشکر الغدیر یا در بخشهای دیگر ایفای نقش کردند، صیانت کرد.
وی افزود: قاضی پاکدست، پاک چشم و شجاع ما که در جای جای استان احکام نورانی و عادلانه صادر میکند، نشان میدهد که اخلاص این افراد حفظ کننده مجموعه دارالعباده است. قاضی نفوذ ناپذیری که در این استان حب و بغض شخصی خود را در تصمیمگیری دخالت نمیدهد، باعث افتخار و قوت مجموعه ماست.
وی افزود: قاضیای که علیرغم همه نیازهای زندگیاش امروز با صلابت، شجاعت و عزت، نفوذ ناپذیر است و با عزت نفس به کار خود ادامه میدهد، سرمایهای بزرگ برای دستگاه قضایی است.
حجهالاسلام رییسی با اشاره به تاثیرگذاری حجهالاسلام صدوقی تاکید کرد: شعاع اثرگذاری حجهالاسلام آقای صدوقی، شعاع یزد نبود. من اول طلبگی یادم هست که طبس زلزله شده بود؛ من هم به عنوان نوجوانی درجمع طلاب به سمت طبس رفته بودم. آنجا درطبس آقای صدوقی سخنرانی میکردند؛ دایره وجودی ایشان به عنوان یک چهره اثرگذار مخلص تنها برای استان یزد نبود و استانهای مختلف نیز اثرگذاری ایشان را قبول داشتند و حرف ایشان تاثیر بسزایی داشت. نه تنها بعد از انقلاب که قبل از انقلاب هم اینگونه بود و ایشان همیشه یک چهره اثرگذار بود.
رییس قوه قضاییه در ادامه با بیان اینکه باید آمار ورودی پروندهها دراستان یزد بررسی شود، خاطر نشان کرد: باید بررسی کنیم چه راهکارهایی برای کاهش پروندهها وجود دارد و برای کاهش جرم چه باید کرد. استان یزد همیشه به عنوان یک استان الگو هم به لحاظ خانوادگی، هم به لحاظ اجتماعی و هم به عنوان شعار سه واژهای که در مفهوم خود سه مفهوم گسترده دارد، ” قنوت، قنات، قناعت”همیشه الگو بوده است.
حجهالاسلام رییسی اضافه کرد: با تلاش مضاعف باید کاری کرد تا این موضوع حفظ شود؛ نه فقط صیانت شود؛ بلکه ارتقاء بخشیده شود.
وی با بیان اینکه ما در این استان و سایر استانهای کشور رویشهای زیادی داشتیم، گفت: این رویشها کاملاً جای شکرگزاری دارد، جوانان برومندی در این استان در حوزه علم، دانش و فناوری نقشآفرین بودند؛ جوانان قرآنی و چهرههای اثرگذار در حوزههای مختلف، جبهه و جنگ و دفاع مقدس و دفاع از حرم از افتخارات و رویشهای قابل افتخار است.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: باید تلاش کرد این استان به برکت تلاش پیشینیان و به برکت خون مطهر شهیدان و تلاش مجاهدان همینگونه بماند و از این دارالعباده صیانت شود و نسبت به استانها و مناطق دیگر اثرگذار باشد. در اینجا نقش عدلیه بسیار مهم است.
وی با اشاره به نقش دادگستری و ساز و کارهای وابسته به قوه قضاییه گفت: یک بخش پیگیری کردن پیشگیری از وقوع جرم است که باید مجدانه در پیشگیری از وقوع جرم فعالیت شود. باید کمک دستگاههای اجرایی، فرهنگ ساز و الگوساز و بخشهای مختلف در حوزه پیشگیری از وقوع جرم به عنوان یک اصل اساسی مورد توجه همه دستاندرکاران و مدیران باشد و در نهایت این موضوع به کاهش جرائم و ناهنجاریهای اجتماعی و طلاق و آسیبهای اجتماعی که زیبنده نظام اسلامی ما نیست، بیانجامد.
قرار نبود شورای حل اختلاف کار قضایی کند
رییس قوه قضائیه تصریح کرد: از قدیم کارهای ریش سفیدی به ویژه در این استان و منطقه مرسوم بوده است و مسائل را در بازار و کوی و برزن با سازش حل میکردند و اساس ایجاد شورای حل اختلاف نیز برای همین بوده است.
وی گفت: قرار نبود شورای حل اختلاف کار قضایی کند؛ اگر اینگونه بود، میگفتیم دادگستری را توسعه دهیم و شعبه و کارمند اضافه میکردیم؛ لذا قرار به ایجاد دادگستری دیگری نبود؛ بلکه هدف از تشکیل شورا، حل اختلاف بود؛ همان چیزی که ریشه در فرهنگ اسلامی و ملی ما دارد؛ یعنی مسائل با صلح و سازش و ریش سفیدی حل شود.
حجهالاسلام رییسی با اشاره به گزارش ارائه شده در مورد شورای حل اختلاف با نگاه افتخاری بودن فعالیتهای آن تصریح کرد: این گزارش در همین راستا بود. اگر میخواستند سازمانی به دادگستری اضافه کنند، باید در نظر میداشتند که سازمان نیازمند سازوکار، کارمند و ساختمان است؛ اما گفتند ما میخواهیم یک مجموعه اضافه کنیم با یک ماموریت دیگر که سوای ماموریت دادگستری است.
وی اضافه کرد: با لایحهای که در مورد شورای حل اختلاف تهیه شده است، هم کادر آن تعیین تکلیف خواهند شد و هم مجموعه کار شورای حل اختلاف همچنان افتخاری خواهد بود. البته کسانی که حل اختلاف میکنند، فعالیتشان جنبه افتخاری خواهد داشت؛ نه کادر؛ کادری که در دبیرخانه، بایگانی و اداری است، باید وضعیت استخدامی اش روشن شود؛ اما کسانی که میخواهند در این میدان کار حل اختلاف کنند، طبیعتا میتوانند افتخاری باشند. هر آنچه که با شکایت شاکی خصوصی آغاز و با رضایت شاکی خصوصی ختم شود، حتما باید به شورای حل اختلاف ارجاع شود؛ چه میزان آن ۱۰۰ میلیون و یا چند میلیارد باشد؛ لذا نباید قضاتمان را درگیر این مسائل کنیم. قضات باید به پروندههای مهم رسیدگی کنند.
لایحه شورای حل اختلاف که تهیه شده است، مشکلات این مجموعه را حل میکند
رییس قوه قضائیه تصریح کرد: اگر موضوع با صلح و سازش قابل حل است، عدد آن مهم نیست؛ اما اگر قرار بر رسیدگی بود، رسیدگی کار قاضی است و جای آن در دستگاه قضایی است با ساز و کاری که در دادگاههای بدوی و تجدید نظر وجود دارد.
وی تصریح کرد: نوید میدهم لایحه شورای حل اختلاف که تهیه شده است، مشکلات این مجموعه را حل میکند. انشاءالله دوستان موضوع را پیگیری کنند که از دولت زودتر به مجلس برود و به زودی تکلیف آن مشخص شود. اعتقاد ما این است که کار شورای حل اختلاف صلح و سازش و اختلافی است.
رییس دستگاه قضا تصریح کرد: در مورد کارمندان دادگستری کسانی که زمینه ارتقاء داشته باشند و بتوانند قاضی شوند، ما حتماً موافقیم؛ چرا که این افراد تجربه کافی دارند و با کار آشنا هستند. اگر شرایط قانونی، مدرک تحصیلی و سنوات و سایر موارد احراز شود، در این زمینه مشکلی وجود ندارد.
کوچکترین ناسلامتی در مجموعه نظارتی، قضاوتی و مجموعهای که خودش ماموریت دارد سلامت دستگاههای دیگر را تضمین کند، پذیرفتنی نیست.
کوچکترین ناسلامتی پذیرفتنی نیست
وی با بیان اینکه ما همواره نسبت به سلامت دستگاه قضایی تاکید داشته ایم، گفت: به این موضوع توجه داشته باشید که با وجود همه ارتباطاتی که دستگاه قضایی باید با بخشهای مختلف از جمله وکیل، کارشناس و ضابط داشته باشد، باید این ارتباطات کاملا ضابطهمند و قانونمند باشد و دادگستری باید کوچکترین ناسلامتی را برنتابد که کم آن نیز زیاد است و به هیچ عنوان کوچکترین ناسلامتی در مجموعه نظارتی، قضاوتی و مجموعهای که خودش ماموریت دارد سلامت دستگاههای دیگر را تضمین کند، پذیرفتنی نیست و اصل در این قضیه همت تک تک شماست و همه شما که در این میدان هستید، خودتان بهترین ناظر هستید.
وقتی کسی به دادگاه میآید، با لحن و ادبیات مناسب با وی سخن بگویید
حجهالاسلام رئیسی با اشاره به پخش کلیپی بیپرده و صریح که پیش از آغاز سخنرانی وی در جمع قضات و همکاران قضایی با موضوع نگاه ارباب رجوع به مجموعه قضایی پخش شد، گفت: امروز صحبتها و نگاه ارباب رجوع را شنیدید و دیدید، یک روز فیلمهای عملکرد همه ما را در درگاه الهی به نمایش میگذارند.
وی تصریح کرد: وقتی کسی به دادگاه میآید، با لحن و ادبیات مناسب با وی سخن بگویید؛ چرا که آن فرد در محافل خانوادگی موضوع و نحوه برخورد شما را بیان میکند. بدانید تمام آنچه که مربوط به رفتارهاست باید در آن تجدیدنظر جدی شود. خداوند به بهترین خلقش نبی مکرم اسلام (ص) اینگونه خطاب میکند که “ای پیغمبر اگر بداخلاق باشی مردم از اطرافت کنار میروند”؛ بنابراین برخورد مناسب با مردم و ارباب رجوع مهم است و باید راهنماییها و توضیحات لازم به مراجعه کننده داده شود. بحث خلاف قانون کردن مطرح نیست؛ بلکه با مهربانی برخورد کردن یکی از مهمترین اصول کاری است. شما در این جایگاه ملجاء و پناهگاه مردم هستید.
نظام بهرهوری اصلاح، متحول و عادلانه شود
حجهالاسلام رییسی ادامه داد: گاهی قاضی یک روز وقت میگذارد و با حوصله حرف اصحاب دعوا را گوش میکند و اوراق پرونده را با دقت مطالعه میکند؛ به این کار با کیفیت عدد نمیتوان داد و از معاونت راهبردی قوه قضاییه خواستهام حتماً نظام بهرهوری اصلاح، متحول و عادلانه شود تا کمیت و هم کیفیت را همزمان پوشش دهد.
وی با تاکید بر اینکه ما آمار ساختگی از کسی نمیخواهیم، گفت: آمار باید در هر جای کشور دقیق باشد. اگر آمار دقیق نباشد، در مقام تصمیمگیری و تصمیمسازی، دولتمردان و مسئولین و ما را به اشتباه میاندازد. آمار دقیق منشاء تصمیم گیری دقیق و عادلانه است.
رئیس قوه قضاییه در مورد مشکلات معیشتی و رفاهی که یکی از نکات مورد اشاره در جلسه بود، گفت: قبل از اینکه به استان یزد بیاییم، یک گروه ۳۰ الی ۴۰ نفره از معاونت راهبردی قوه قضاییه، معاونت مالی و پشتیبانی و سایر معاونتهای قوه قضاییه به اینجا آمدند و تمام مشکلات قضایی استان را بررسی کردند. در حال حاضر نیز هشت گروه و هشت هیات از همکاران در بخشهای ستادی یزد و ۹ گروه در شهرستانهای استان وضعیت را بررسی میکنند و انشاءالله امشب در جلسه شورای عالی قوه قضاییه تمام گزارشات را میبینیم و از مهمترین گزارشات همین نیازمندیهای معیشتی، رفاهی و سایر کمبودهایی است که میتوانیم با حضور مسئولین مربوطه، فی المجلس حل کنیم و برای تصمیم گیری نیازی به تهران ندارد. در مورد مسائلی که در اینجا حل نشود، موضوعات در تهران دنبال میشود و ما این سفر را از دستور کار خارج نمیکنیم و سعی میشود موارد از قلم نیفتد.
بنا را بر این بگذاریم تا در دادگستری پرونده معوقه نداشته باشیم
رییس قوه قضائیه تصریح کرد: ما همه مامور به تحول هستیم. یکی از مسائل در رابطه با تحول اطاله دادرسی است. همکاری جدی در این رابطه نیاز است تا وضعیت را متفاوت با قبل از دستورالعملی که صادر شده قرار دهیم و به همکاری تک تک همکاران در این زمینه نیاز است.
وی افزود: نسبت به پروندههای مانده با حفظ دقت در کار با حضور بیشتر از موعد به عنوان مثال در بعدازظهرها، ۵ شنبهها و یا روزهای تعطیل به سرعت به این پروندهها رسیدگی شود و بنا را بر این بگذاریم تا در دادگستری پرونده معوقه نداشته باشیم. البته این آمار در استان یزد بالا نیست؛ ولی انتظار جدی ما این است که در دو ماهی که به پایان سال مانده، تلاش مضاعفی شود تا پرونده معوق نداشته باشیم و این کار از دست شما برمی آید و انشاءالله در این تحول همه شما نقش آفرینی کنید. در سراسر کشور بنای ما بر این است که در یک موعد مقرر این گام برداشته شود؛ چرا که مقام معظم رهبری نیز فرمودند برای کارهایتان زمانبندی داشته باشید.
وی اضافه کرد: اطاله دادرسی را برای دادگستریها پسندیده نمیدانیم و بدنبال این هستیم که پروندهها با کمک همکاران در سراسر کشور به روز و به هنگام شود که این اتفاق با همکاری همکاران مومن و با انگیزه شدنی است.
وی اضافه کرد: از این که توفیق حضور در خدمت شما حاصل شد، خرسندم. انشاءالله این دیدارها بیشتر شود. امسال تصمیم گرفتیم تمام استانها را بازدید کنیم. انشالله فرصت شود و برنامهریزی میکنیم که این موضوع اتفاق بیفتد. البته صِرفِ آمدن ملاک نیست و ملاک این است که اتفاقی بیفتد.
وی اضافه کرد: یکی از اتفاقاتی که میتواند در استان یزد رخ دهد، همین به روز شدن پرونده هاست که انشاءالله به دست توانای همکاران ما انجام شود.
وی اضافه کرد: انشاءالله خداوند در اجرای عدالت و حق به ما توفیق دهد و چشمان و گوشهای ما را باز کند تا بتوانیم بفهمیم، بدانیم، بشنویم و حکمت آموز و حکمتآمیز سخن بگوییم و بتوانیم دقیق و بر اساس عدالت تصمیم بگیریم.
ابراهیم رییسی در ادامه سفر خود در نشست رییس دستگاه قضا با اقشار مردم عنوان کرد:
آنهایی که داشته های خود را کم میدانند، بدانند که ” ما میتوانیم”
رییس قوه قضاییه تاکید کرد: شهید سلیمانی به عنوان یک مکتب به همه ما “انّ الله علی کل شیء قدیر” را میآموزد. آنهایی که خود را ناتوان میدانند و داشتههای خود را کم میدانند، بدانند که ما میتوانیم. شهید سلیمانی شاخص مهم “ما میتوانیم” بود و معتقد بود با تکیه بر ذات مقدس خداوند متعال و با همین ابزار نظامی که در اختیار ماست و با نیروی جوان مومن انقلابی مثل شهید حججیها میتوان ریشه داعش را کند.
وی افزود: شهید سلیمانی بر این باور بود و این باور را نیز دنبال کرد و در نهایت به نتیجه رسید. شهید سلیمانی یک نیروی نظامی صِرف به عنوان فرمانده نظامی نبود؛ بلکه یک استراتژیست بسیار قوی بود و در عین حالی که در کار نظامیگری خود حرکت راهبردی داشت، یک دیپلمات موفق بود و کاملا میتوانست تنظیم کند که در یک حرکت دیپلماسی چگونه تعامل برقرار کند.
با عهدشکنان نمی توان مذاکره کرد
وی افزود: در عرصههای اقتصادی باید بهترین را برگزینیم. ما تحریم اقتصادی هستیم؛ حال باید ببینیم که چه کاری می توانیم در این تحریم اقتصادی انجام دهیم. نخست آنکه بگوییم که تحریم را بردارند؛ حال چگونه؟ با این عهد شکنان؟ با کسانی که به سخنشان اعتماد نیست؟ با کسانی که در مذاکره نه به سخن، نه به امضا و نه به میثاقشان اعتماد نیست؟ آیا می توان با آنها مذاکره کرد؟
وی افزود: نه میتوان به سخنان آنها اعتماد کرد و نه به نشستن با آنها، به تعبیر رهبر معظم انقلاب آنها همانهایی هستند که در فرودگاه بغداد روی شهید گرانقدرمان آتش ریختند.
با دورزدن تحریم ها باید زندگی مردم را تسهیل کرد
رییس دستگاه قضا افزود: راه دوم راه دور زدن تحریم هاست؛ کاری که بسیاری از مسئولان و کارشناسان تلاش میکنند تحریم را دور بزنند که کار پسندیده ای است، باید از تمام کسانی که تحریم را دور میزنند و زندگی مردم را تسهیل کرده و نمیگذارند معضلی در زندگی مردم به وجود آید، تشکر کرد و در این قضیه باید تلاش کرد که تحریم در زندگی مردم اثر نگذارد.
حجهالاسلام رییسی گفت: راه سوم که راه انتخابی ما این راه بوده، آن است که ما یک اقتصاد مقاوم داشته باشیم که تمام تحریم ها را پشت سر بگذارد و هیچ تحریمی و تهدیدی بر این اقتصاد تاثیرگذار نباشد.
در دستگاه قضایی موظف به تقویت امنیت اقتصادی از طریق مبارزه با فساد اقتصادی هستیم
رییس قوه قضائیه تصریح کرد: در این عرصه ما در دستگاه قضایی خود را موظف میدانیم برای اینکه سرمایهگذاران، کارآفرینان، تلاشگران و فعالان عرصههای اقتصادی بتوانند کار خود را بکنند، در تقویت امنیت اقتصادی تلاش کنیم و امنیت اقتصادی در گرو مبارزه با فساد اقتصادی است.
وی افزود : مسئله مبارزه با فساد اقتصادی یک امر راهبردی است که در درون و ذات انقلاب شکوهمند اسلامی قرار داده شده است و ما این مبارزه خستگی ناپذیر و بی امان با مفسدان را تا حصول نتیجه ادامه خواهیم داد.
در بحث مبارزه با فساد پول های مسترد شده به بیت المال را اعلام خواهیم کرد
او در ادامه گفت: ما در گزارشهایمان فقط نمیگوییم چه کسی به جرم فساد به چه میزان محکوم شده است؛ این موضوع اعلام میشود؛ اما در کنار آن اعلام میشود که چه میزان از پولهای به یغما برده شده، به بانکها، خزانه و به جایگاه اصلی مسترد شده است. در این گزارشات اخیر، گزارش بازگشت میلیاردها تومان به بیت المال داده شده است. ما قرار است کاری که انجام شده است را بگوییم؛ نه اینکه کاری را که انجام خواهیم داد.
رییس قوه قضاییه با بیان اینکه گزارش اقدامات انجام شده ارائه گردیده و در سایتها نیز موجود است، تصریح کرد: گزارش پروندهها و میزان بازگشت مبالغِ به یغما برده شده، داده شده است. اراده جدی ما و همکارانمان به لطف و عنایت پروردگار و کمک مردم، به عنوان سرباز ولایت در این میدان آن است که مال حرام را از حلقوم حرام خواران بیرون بکشیم.
دستگاه قضایی گرفتار حاشیه سازی نمیشود و اجرای حق و عدالت را دنبال خواهد کرد
حجهالاسلام رییسی ادامه داد: بنده در استان یزد و در این مکان مقدس این موضوع را بیان میکنم؛ قبلا نیز گفتهام؛ دوباره میگویم: حاشیه سازیها ما را به خود مشغول نخواهد کرد و گرفتار حاشیهها و حاشیه سازیها نمیشویم؛ چون ماموریت اصلی خود را میدانیم و به دنبال تحقق آن مأموریت اصلی هستیم که ماموریت اجرای حق و عدالت و مبارزه با فساد است. آن چیزی که در مردم امید آفرین است، انجام صحیح و قاطع این مأموریت خواهد بود و انشاءالله در این ماموریت نه دچار سستی خواهیم شد و نه نکول خواهیم کرد.